Film informatie
Regisseur:Diederick Koopal
Speelduur: 110 minuten
Genre: Dramafilm/komedie
Prijzen: Gouden kalf voor beste vrouwelijke bijrol
Producent: Eye Works
Tagline: You'll never walk alone
Cast:
Gerard - Stefan de Walle
Kees - Frank Lammers
Nico - Marcel Hensema
Leo - Martin Waardenberg
Yoessoef - Mimoun Oaïssa
Lenie - Ariane Schluter
Jolanda - Cynthia Abma
Anita - Georgina Verbaan
Hannie - Loes Luca
Nel - Annet Malherbe
Ken - Manuel Broekman
Harry - Martijn Lakemeier
Beschrijving van de hoofdpersonen
Stefan van de Walle als Gerard
Gerard is eigenaar van de garage, de vader van Harry en de man van Lenie. In de film maakt hij veel mee. Hij heeft een belastingschuld, een zoon in de puberteit en hij krijgt kanker, maar toch zal hij hoe dan ook de marathon uitlopen om de garage te redden.
Frank Lammers als Kees
Kees werkt bij Gerard in de garage en is de man van Jolanda die streng gelovig is. Jolanda en Kees zijn hun kindje verloren en Jolanda ziet dit als een straf van god. Als zij hoort dat de marathon op zondag is, is het nog maar de vraag of Kees de marathon mag lopen.
Marcel Hensema als Nico
Nico werkt net als Kees, Leo en Yoessoef in de garage van Gerard. Nico is homoseksueel en krijgt een oogje op de sportwinkelmedewerker, Ken, die hij later terug ziet bij de marathon. Nico is een personage dat redelijk op de achtergrond is in de film. er komt een moment voor dat hij eten heeft gehaald en iedereen afbeld, op dat moment merk je dat hij ondanks de grote Rotterdamse mond die hij heeft, eigenlijk heel eenzaam is.
Martin van Waardenberg als Leo
Leo werkt samen met Kees, Nico en Yoessoef in de garage van Gerard, hij woont samen met Anita, de veel jongere ex-prostituee en haar kind van een andere man. Leo is een echte Rotterdammer, hij gebruikt grof taalgebruik en als hij merkt dat er maar één ding opzit en dat is de Marathon lopen, twijfelt hij geen moment en is hij vastberaden om samen met zijn vrienden de marathon uit te lopen.
Productie
Het verhaal van de Marathon werd rond 2002 bedacht door Martin van Waardenberg en Gerard Meuldijk, er was toen geen budget om de film te produceren. In 2012 werd bekendgemaakt dat reclameman Diederick Koopal het verhaal ging verfilmen.
Samenvatting van de film
De Rotterdamse vrienden, Gerard, Kees, Nico en Leo werken in de garage van Gerard. Het leven is één groot feest en aan bier en shoarma is geen tekort in de garage en heel hard gewerkt wordt er ook niet, behalve door Yoessoef. Na een tijd komen Kees, Nico en Leo erachter dat Gerard een schuld heeft bij de belasting. De vrienden besluiten om hier samen een oplossing voor te zoeken. Ondertussen komt Gerard er ook nog achter dat hij kanker heeft en nog maar een aantal maanden te leven heeft, alleen Yoessoef weet dit, maar Gerard is vastbesloten dit niet aan zijn vrienden te vertellen, omdat hij ze niet wil belasten. Yoessoef verteld dat hij vroeger aan marathons meedeed en daar zijn brood mee verdiende, daar zien de mannen wel wat in, maar dan moet er eerst getraind worden en een sponsor gezocht worden. Ze gaan langs bij de oom van Yoessoef maar die ziet eerst helemaal niks in het sponsor idee, totdat Gerard een bizarre keuze maakt en de garage op het spel zet. Als ze de marathon uitlopen is het garage gered, maar anders zijn de vrienden alles kwijt. Yoessoef gaat de mannen trainen. Wordt de marathon Gerard fataal of zou hij levend te finish halen?
Recensie
De marathon zit vol humor, grof taal gebruik, af en toe een rouw randje en typisch Rotterdamse grappen. In deze film staat vriendschap centraal. De vrienden maken heel erg veel mee in een zeer korte tijd. Ondanks alle tegenslagen blijven ze samen sterk overeind staan. Tijdens het kijken van deze film wordt je gegrepen door emoties en meegesleurd in het heftige verhaal.
Door het camerawerk dat soms werkt met close-up standen en soms met landschapbeeld, krijg je verschillende inzichten in het verhaal. Het goede aan deze film is dat er een maatschappelijk problemen aan de kaak worden gesteld (namelijk belastingschuld, een puberende zoon, prostitutie en psychiatrische problemen) op een luchtige manier, dit omdat er zoveel humor in de film voorkomt.
Wat ook zeker belangrijk is in deze film is dat je de thuissituatie te zien krijgt van de vier vrienden, hierdoor wordt er door de regisseur een breder beeld van de situatie geschept, waardoor je erachter komt waarom Kees misschien de marathon niet mee kan lopen, Leo met een kind in een draagtas moet trainen, Nico een alleen bestaan lijdt buiten de garage en Gerard gefrustreerd is over zijn puberende zoon. dit alles draagt bij aan de emoties die worden weergegeven in de film en de keuze die de regisseur heeft gemaakt om dit verhaal op een fantastische manier neer te zetten.
Deze film is een absolute aanrader als je een goede Nederlandse film wilt zien die je, je lang zult herrineren.
Conclusie
De film de Marathon is absoluut de moeite waard om te kijken. Door het onderwerp vriendschap dat centraal staat is het een film voor alle leeftijden vanaf 9 jaar.
Leuke weetjes over de film:
- Wist je dat de film is opgenomen tijdens de echte marathon in Rotterdam?
- Wist je dat tijdens het verjaardagsfeest van Gerard er werd gebarbequed in een motorblok?
- Wist je dat Frank Lammers al eerder aan de marathon hhad meegelopen voor tv opnames, namelijk voor de aflevering: De laatste adem, van het derder seizoen van de serie All Stars.
Maak jouw eigen website met JouwWeb